Το παρακάτω κείμενο απολογισμού της ΚΕΔΔΑ παρουσιάστηκε από τη Μαρία Μπικάκη εκ μέρους του Συντονιστικού της ΚΕΔΔΑ στη συνέλευσή της την Παρασκευή 14/1/2022 στη Νομική Σχολή στην οποία υπήρξε και διαδικτυακή συμμετοχή.
Παρουσίαση απολογισμού της ΚΕΔΔΑ για τη συνέλευση
Πέρασαν 7 μήνες από τη συγκρότηση της ΚΕΔΔΑ στις 15/6/2021 που ξεκίνησε με 180 αγωνιστές-στριες που υπέγραψαν το αρχικό κάλεσμα. Σήμερα έχουμε φτάσει τους 234.
Εκτιμούμε ότι οι λόγοι που επέβαλλαν την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της κίνησης από τους όχι μόνο δεν έχουν εκλείψει, αλλά έχουν ενισχυθεί, όπως περιέγραψε και ο συναγωνιστής Κώστας Παπαδάκης.
Θέλουμε σήμερα στη συνέλευση να συζητήσουμε για την εκτίμηση της κατάστασης σε σχέση με τις δημοκρατικές ελευθερίες και να δούμε τον απολογισμό της ΚΕΔΔΑ για τους πρώτους μήνες λειτουργίας της που είναι γεγονός ότι ήταν μήνες με δυσκολίες λόγω της πανδημίας για να κάνουμε όσα θα θέλαμε. Αλλά και με εμπόδια από πλευράς των περιοριστικών μέτρων της κυβέρνησης που προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε και να προσπεράσουμε.Χρειάζεται στη συζήτηση να εντοπίσουμε κενά, αδυναμίες και δυνατότητες.
Να χαράξουμε μαζί το σχεδιασμό δράσεων και τους στόχους της ΚΕΔΔΑ για το επόμενο διάστημα.
Όλες και όλοι μαζί μπορούμε να κάνουμε πράξη την αρχή της συλλογικής λειτουργίας κόντρα στην ανάθεση.
Αυτό το διάστημα ως Συντονιστικό προσπαθήσαμε να κινηθούμε στα πλαίσια της κατεύθυνσης που είχε αποφασίσει η ιδρυτική μας συνέλευση για τις πλευρές που θίγονται από την κρατική καταστολή αυθαιρεσία και την κυβερνητικό αυταρχισμό με την επίγνωση ότι οι αντιδημοκρατική έξαρση είναι εργαλείο για την επιβολή του εντεινόμενου αντεργατικού-αντιλαϊκού αρμαγεδώνα προκειμένου να αντιμετωπίσει προληπτικά αλλά και κατασταλτικά την ογκούμενη δυσαρέσκεια και τις νεολαϊστικες και λαϊκές αντιδράσεις.
Η προσπάθεια μας δεν είναι ξεκομμένη λοιπόν από τους συνολικούς αγώνες του κινήματος, αλλά κομμάτι τους.
Επίσης, εκτιμούμε ότι η πάλη για τις δημοκρατικές ελευθερίες δεν είναι μόνο δική μας υπόθεση αλλά όλων των κομματιών και οι ιδιαίτερες δικές μας δράσεις έρχονται να αναδείξουν τα προβλήματα, να συντονίσουν, να καλύψουν, να οργανώσουν την αλληλεγγύη στους διωκόμενους. Να συμβάλλουν στην ανάδειξη των προβλημάτων από το εργατικό, το νεολαίστικο και ευρύτερα το λαϊκό κίνημα.
Οι στόχοι πάλης μας και οι διεκδικήσεις μας έχουμε επίγνωση ότι απαιτούν ευρύτερη στήριξη και πολιτικές ανατροπές, ωστόσο ούτε μια στιγμή δεν θα υποστείλλουμε τον αγώνα για αυτούς τους στόχους και την προβολή τους στο όνομα του ότι θα τα λύσει μια άλλη κυβέρνηση ή στην αναμονή μιας επαναστατικής εξουσίας. Εξάλλου όσοι και όσες παλεύουν πραγματικά για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ελευθερίας, αγωνίζονται για να υπερασπίσουν και σήμερα το δίκιο.
Τι έχουμε να απολογήσουμε ;
Κινηθήκαμε με
- δημόσιες ανακοινώσεις-τοποθετήσεις για περιστατικά που ήρθαν σε γνώση μας και για κεντρικά πολιτικά προβλήματα. Ενδεικτικά : για φίμωση ενημέρωσης με άρθρο σε νέο Ποινικό Κώδικα, για τιμωρία στρατευμένων για συμμετοχή σε πορεία Πολυτεχνείου, για νέα απαγόρευση συγκεντρώσεων το Σεπτέμβρη, για δολοφονία Σαμπάνη, για Ασσανζ, για διερεύνηση θανάτου Μάγγου, έφοδο αστυνομίας σε γραφεία ΛΑΕ και παρακολούθηση γραφείων ΝΑΡ, έφοδος σε Υπουργείο Πολιτισμού για σύλληψη εργαζόμενου, απόλυση εκπαιδευτικού Αρσακείου, για αποφυλακίσεις προσφύγων, για τη στέρηση ασύλου και επαναπροωθήσεις προσφύγων με αφορμή τους πνιγμούς τις μέρες των γιορτών) κλπ,
- καλέσματα για κινητοποιήσεις σε δράσεις-πορείες (που αυτό είναι και το πιο ουσιαστικό) σε Δάφνη Σεπόλια και για παρουσία σε δίκες για Σεπόλια 17/11, για 62 ΓΑΔΑ στις 6/12, για πλειστηριασμούς σε Θεσσαλονίκη.
- οργάνωση αλληλεγγύης με αποστολή σχεδιων ψηφισμάτων και τη συγκέντρωση των ψηφισμάτων για δίκες Ιδιαίτερα σοβαρή πλευρά που συμβάλλει να εκφράζεται στις δίκες η εμβέλεια του κινήματος αλληλεγγύης και να επηρεάζει την έδρα.
- ψηφίσματα αλληλεγγύης για δίκες που μάθαμε (Ρουβίκωνα, για πλειστηριασμούς Θεσσαλονίκης, Ναυπλίου, Αθήνας, Ανεμογεννήτριες Καρδίτσα, Ρύπανση Σύρο, Τούρκους, δημοσιογράφους από Ελληνικός Χρυσός, Εκδικητική δίωξη Ξενόπουλου από αστυνομικούς,
- εκδήλωση στις 16/9 για το δικαίωμα στη διαδήλωση για το συνδικαλισμό, την απεργία, μετά τους πρόσφατους νόμους. Οι αγώνες για ελευθερίες και δικαιώματα, κόντρα σε απαγορεύσεις, επιθέσεις, αποκλεισμούς από κράτος, κυβερνήσεις, αστυνομία, εργοδοσία δεν μπαίνουν στο εδώλιο !! ». Πετυχημένη από ανάδειξη των ζητημάτων και από συμμετοχή.
- Καταγραφή και Ανάδειξη των παραβιάσεων των δημοκρατικών δικαιωμάτων
Και εντοπίσαμε την ανάγκη για να προβληθεί η απαίτηση για ελεύθερες τις εκδηλώσεις και πορείες για το Πολυτεχνείο το 2021.
Για αυτό απευθυνθήκαμε και στις άλλες συναφείς συλλογικότητες και κινήσεις για τα δημοκρατικά δικαιώματα για από κοινού ενέργειες. Υπήρξε ανταπόκριση και οργανώσαμε :
- Παράσταση στο Προστασίας (υπήρχε συμμετοχή από τις άλλες κινήσεις)
- συνέντευξη τύπου για το Πολυτεχνείο (εκεί δεν έστειλαν αντιπροσώπους).
Επίσης είχαμε παρουσία με εκπροσώπους μας σε :
- εκδήλωση στη Ν. Σμύρνη για το δημοκρατικό ζήτημα (Αγγελική)
- εκδήλωση της Επιτροπής Αλληλεγγύης στην ΑΣΟΕΕ
Να σημειώσουμε ότι παρότι το δημοκρατικό έλλειμμα αγκαλιάζει πολλά πεδία και συνδέεται με διάφορα θέματα, παρά ταύτα δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μια σειρά ζητήματα που είναι υπόθεση των εργατικών σωματείων πχ παραβιάσεις ωραρίων, εργασιακών συμβάσεων. κλπ
Κρίνουμε θετικά την απεύθυνση σε άλλες συναφείς συλλογικότητες για κοινές δράσεις, παρότι δεν υπάρχει αντίστοιχη απεύθυνση διάθεση από αυτές. Ως Συντονιστικό εκτιμούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσουμε να επιμένουμε σε αυτή την κατεύθυνση.
Ομάδες είχαν προταθεί όπως για το προσφυγικό και υπήρξε και διαθεσιμότητα, αλλά δεν λειτούργησε κάποια.
Το συντονιστικό λειτούργησε τακτικά.
Εκτιμάμε ότι είχαμε έλλειμμα στο επικοινωνιακό θέμα και την προβολή των δράσεων μας και χρειάζεται βελτίωση της επικοινωνίας μας
Να συμπληρώσουμε το συντονιστικό της ΚΕΔΔΑ, ας ακουστούν προτάσεις και διαθεσιμότητες
Να δημιουργηθούν ομάδες δουλειάς πχ για την επικοινωνία, για ιδιαίτερα θέματα όπως πρόσφυγες κλπ.
Να βάλουμε σχεδιασμό, ας ακουστούν προτάσεις :
· Για δράσεις
· Για εκδηλώσεις
· Για επεξεργασίες
Ειδικά :
o μπροστά στην αναβάθμιση των παρακολουθήσεων – υποκλοπών στοχοποιήσεων
o τη συνεχιζόμενη αποφυλάκιση των καταδικασμένων χρυσαυγιτών
o την εμφάνιση νέων ομάδων ταγμάτων εφόδου είτε ως θεματοφύλακες του Συντάγματος
o την συνέχιση της αντιμετώπισης της πανδημίας όχι ως πρόβλημα υγείας , αλλά ως υπόθεση για ευκαιρία απαγορεύσεων κυκλοφορίας, διαχωρισμών, αναστολών εργασίας, απολύσεων, περιορισμών και έξαρσης ελέγχων, εξακριβώσεων και καθεστώτος παρακολουθήσεων.
o Την ισχύ του νόμου απαγόρευσης διαδηλώσεων παρά τα πλήγματα σε διατάξεις του
o Το νόμο Χατζηδάκη που περιορίζει το δημοκρατικό δικαίωμα για συνδικαλισμό και απεργία
o Τις δίκες για συμμετοχή σε κινητοποιήσεις
o Την αστυνομοκρατία
o Την καταπάτηση των δικαιωμάτων των προσφύγων